select * from gruzja_place where id = 22
KACHETIA

Lokalizacja

Region Gruzji położony na wschodzie kraju, który sąsiaduje na północy z rosyjskimi republikami Dagestanu i Czeczenii, a na południu i wschodzie z Azerbejdżanem. Kachetia zajmuje powierzchnię 11 310 km 2.

KACHETIA

Kachetia to gruzińska ojczyzna wina, która przyciąga turystów swoimi słynnymi, bogato zaopatrzonymi w szlachetny trunek piwnicami. Jest wiele możliwości by spróbować wina: w dużych winnicach czy też u większości kachetyjskich gospodarzy, którzy chętnie przygotują dla nas degustację wina i czaczy (gruziński samogon z winogron). Oprócz smakowania wina Kachetia oferuje nam również wiele historycznych obiektów do zwiedzenia oraz piękne krajobrazy: doliny z przecinającymi je rzekami, plantacje winogron, a w oddali góry Wielkiego Kaukazu.

Informacje ogólne

Stolicą regionu, jak i produkcji wina, jest miasto Telawi, malowniczo położone nad Doliną Alazańską,  na wysokości 490 m. n. p. m. W Telawi możemy zwiedzić twierdzę i pałac Batoniscyche, którego budowę rozpoczęto w XVII wieku. W centrum miasta można też zobaczyć wyjątkowe drzewo – platan, który liczy prawie 900 lat i jest uznawany za rówieśnika królowej Tamary.
Kachetia to jeden z piękniejszych regionów Gruzji, który dosyć długo pozostawał pomijany na swojej drodze przez turystów. Faktem jest, że baza turystyczna dopiero się tutaj kształtuje: powstają guest house'y, drogi czekają na remont, nie ma jeszcze zbyt dużo kawiarni czy restauracji, a w poszczególnych wioskach możemy znaleźć tylko małe sklepiki. Faktem jest również to, że Kachetia ma bardzo dużo do zaproponowania. Najczęściej przyciąga odwiedzających wizją degustacji pysznego wina, z którego produkcji słynie, nie tylko w Gruzji. To właśnie tutaj znajduje się Dolina Alazańska, gdzie uprawia się jedne z najlepszych szczepów winorośli. W Kachetii uprawia się ponad połowę (nawet do 70%) wszystkich winorośli w Gruzji. Bogata tradycja winiarska sprawia, że Gruzja nazywana jest ojczyzną wina, a Kachetia to z kolei centrum winne w Gruzji. Tradycja produkcji wina w Gruzji liczy sobie ok. 8 tys. lat i nierozłącznie związana jest, z widocznymi w wielu miejscach, dużymi, glinianymi naczyniami, które noszą nazwę kvevri. Kvevri to gliniane amfory, które zakopuje się w ziemi i to w nich zachodzi proces fermentacji i przechowywanie wina. Do dziś metoda ta jest używana przez gruzińskich gospodarzy.
Kachetia to bardzo różnorodny region. Wędrować można po intensywnie zielonych i gęsto zalesionych terenach, przez równiny, przełęcze i góry, aż po tereny stepowe i pustynne. Magii podróżowaniu po Kachetii dodaje fakt, iż wiele miejsc pozostaje jeszcze nieodkrytych turystycznie i wolnych od taniej komercji.
W Kachetii zachwycimy się nie tylko smakiem szlachetnego trunku, ale również licznymi zabytkami, które liczą sobie nawet kilkanaście wieków i wciąż imponują swym pięknem i ogromem. Podróżując po regionie cały czas będą nam towarzyszyły niesamowite widoki, gdzie góry Wielkiego Kaukazu łączą się z zielonymi dolinami Kachetii.

Turystyka

Mówi się, że aby  poznać Gruzję należy przyjechać do Kachetii. To prawda – naprawdę warto odwiedzić ten region, który ma dużo do zaproponowania. Lasy, parki narodowe, pustynie, monastyry i twierdze – spotykamy to co chwilę podróżując po Kachetii. Warto przyjechać w te regiony na dłużej niż jeden dzień, co da nam szanse odkrycia miejsc, które nie stały się jeszcze punktem obowiązkowym dla wszystkich turystów, np. Park Lagodechi czy Waszlowani.

Informacje praktyczne

Podróżując po Kachetii dobrze jest mieć swój środek transportu, ponieważ wiele miejsc wartych odwiedzenia znajduje się z dala od dużych miast, gdzie dojeżdżają marszrutki. Własny samochód zapewni nam swobodę, ale utrudni możliwość degustowania słynnych trunków z kachetyjskimi gospodarzami. Można też zaplanować nocleg: w większych miejscowościach znajdziemy hotele, hostele czy guest house'y, a w małych wioskach możemy spróbować znaleźć miejsce do spania u miejscowych. Jadąc do Kachetii z Tbilisi mamy bardzo dużo okazji, by po drodze kupić pyszne i niedrogie owoce oraz czurczchelę (tzw. „gruziński snikers” - orzechy oblane zastygłym sokiem owocowym) – warto się skusić.

Ciekawe miejsca/zabytki

 

Alawerdi

Bodbe

Gremi

Ikalto

Signagi

Park Narodowy Lagodechi

Park Narodowy Waszlowani

Galeria zdjęć

comments powered by Disqus