Kuchnia

Gruzińska kuchnia to jedna z głównych atrakcji kraju. Tradydyjna gruzińska biesiada stała się nieodłącznym elementem narodowej kultury. Dlatego też Gruzini uczynili swoją kuchnię nie tylko niesamowicie smaczną, ale też wyrazistą, oryginalną, wyszukaną, osobliwą i niezapomnianą. Gruzińska kuchnia inspiruje się najznakomitszymi tradycjami licznych narodów Zakaukazia, Azji oraz regionów czarnomorskich.

I tak, na zachodnią część Gruzji w większym stopniu wpłynęła turecka sztuka kulinarna, zaś na kuchnię wschodniej Gruzji - irańska. Dlatego też w Gruzji zachodniej popularne są placki z mąki kukurydzianej - mczadi, podczas gdy na wschodzie większym uznaniem cieszy się chleb pszenny, wypiekany w ogromnych glinianych dzbanach.

Z kukurydzy na wschodzie kraju gotuje się gęstą kaszę - gomi - i używa się jej zamiast chleba do mięsnych i warzywnych potraw. We wschodniej Gruzji przygotowuje się posiłki na bazie wołowiny, baraniny, używa się również wielu tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, natomiast w Gruzji Zachodniej mięso jada się o wiele rzadziej, przy czym najpopularniejszy jest tutaj drób - kurczak oraz indyk.
W Gruzji Zachodniej preferowane są łagodne, słodkie sery - suluguni i ser imeretyński. W Gruzji Wschodniej produkuje się ostre i słone sery - kobijski, tuszyński i gruziński. Tak zachodnia, jak i wschodnia Gruzja słyną z szczególnego sposobu przyrządzania ostrego sosu z orzechów i przypraw, który w schłodzonej formie służy jako dodatek do zimnych mięs.
Zresztą, te nieznaczne różnice nie dzielą gruzińskiej kuchni na Wschodnią i Zachodnią. Dla gości tego kraju istnieje tylko jedno pojęcie "kuchnia gruzińska" i dla przygotowania najsmaczniejszych potraw potrzebne są świeże składniki, obowiązkowa liczba różnego rodzaju sosów, przypraw, pikantnych dodatków, świeżej zieleniny... 

 

Najpopularniejsze potrawy mięsne:

Chinkali - gruzińskie manty. Farsz do chinkali przygotowuje się z baraniny lub cielęciny. Formowanie chinkali ma osobliwy przebieg: krążek ciasta (powinno być cienkie) z farszem zbiera się od góry w gruby pączek. Potrawę jada się rękami, chwytając za "górny ogonek z ciasta", który powinno się pozostawić na talerzu.

Mcwadi - gruziński szaszłyk. Charakteryzuje je wyjątkowy aromat i soczystość. Przygotowuje się je przede wszystkim z wołowiny. Wyróżnia się trzy rodzaje mcwadi. Pierwszy - szaszłyk z całego kawałka polędwicy wołowej. Drugi - szaszłyk sporządzany z suszonej wołowiny. Trzeci - szaszłyk z baraniny z bakłażanami - w tym wariancie bakłażany faszeruje się mięsem, następnie nakłada się je na szampur i smaży się je na grillu.

Saciwi - potrawa podawana na zimno, przygotowywana z drobiu, najczęściej z kurczaka lub indyka. Nazwę potrawa zawdzięcza oryginalnemu sosowi - saciwi, podawanego do upieczonej tuszki kurczaka. Sos przygotowuje się na bazie bulionu (w którym gotowany był wcześniej drób), dodawane są do niego przeróżne przyprawy oraz orzechy.

Czachochbili - kawałki kurczaka (lub innego drobiu), które gotuje się w sosie pomidorowym. Specyfika przygotowania tej potrawy polega na tym, że kurczak jest wcześniej podsmażany na patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Potem dodawane są pomidory i drób gotuje się w sosie warzywnym. Do potrawy obowiązkowo dodaje się natkę pietruszki, cząber, kolendrę, bazylię, czerwoną paprykę, czosnek.

 

Najpopularniejsze potrawy na bazie mąki:

Chaczapuri - najbardziej znane danie narodowej kuchni gruzińskiej. Jest to placek (chleb) z serem, mięsem lub rybą. Czasami chaczapuri przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, ale tradycyjne gruzińskie chaczapuri powinno być przygotowane na bazie maconi (zsiadłego mleka). Tradydyjnym nadzieniem do chaczapuri jest ser (ale nie suluguni). Każdy region Gruzji posiada własne tradycje w zakresie przygotowania tej potrawy. Oprócz chaczapuri w Gruzji jada się również płaskie placki z fasolą - lobiani i z mięsem - kubdari.

 

Najpopularniejsze zupy:

Chaszi - bulion mocno doprawiony czosnkiem, ugotowany na bazie wołowych wnętrzności, nóżek i kości głowy. Według tradycji chaszi powinno się jeść rano. Jest to bardzo kalorczyna i sycąca potrawa, pełna wartości odżywczych.

Charczo - zupa z wołowiny z ryżem i orzechami włoskimi, przygotowana na specjalnej kwaśnej bazie tklapi (gęste purre ze śliwek tkemali). Połącznie miękkiego, delikatnego smaku bulionu wołowego i ryżu z kwaśnym tklapi, ostrymi przyprawami i lekko cierpkim aromatem orzechów tworzy charakterystyczny smak i zapach zupy charczo. Gotowy charczo przyprawia się czosnkiem, kolendrą i bazylią.

 

 

Galeria zdjęć