Wino

Wino miało ogromne znaczenie dla Gruzji. Zgodnie z legendą patronka Gruzji - święta Nino, która przybyła tutaj z Kapadocji, niosła krzyż, który sama splotła z gałązek winnej latorośli i swoich włosów. Również w IX wieku znana Akademia Ikalto, w której kształcił się poeta Szota Rustaweli, prowadziła zajęcia poświęcone uprawie winorośli i prdukcji wina. Poniżej przedstawiamy spis najbardziej cenionych gatunków win gruzińskich, popularnych tak w samej Gruzji, jak i poza jej granicami.

Cinandali - szczególne białe wino, duma gruzińskich producentów, koloru jasno-słomianego, z przepięknym owocowym bukietem, o miękkim, wytrawnym smaku. Produkowane od 1886 roku.

Akhasheni - najlepsze czerwone półsłodkie wino o silnym, przyjemnym aromacie, o intensywnej ciemno-granatowej barwie i rzadko spotykanej harmonii walorów smakowych z dodatkiem czekoladowych tonów. Produkowane od 1958 roku.

Kindzmarauli - wysokiej jakości czerwone półsłodkie wino o intensywnej barwie przejrzałej wiśni, o wyszukanym bukiecie i delikatnym, harmonijnym, aksamitnym smaku. Jedno z najbardziej znanych win Kachetii. Produkowane od 1942 roku.

Saperawi - czerwone wino, posiada intensywą, głęboką ciemno-granatową barwę, osobliwy, harmonijny smak, przyjemną cierpkość oraz bogaty bukiet. Produkowane od 1886 roku.

Tbilisuri - białe wino półwytrawne. Koloru jasno słomianego, harmonijne połączenie naturalnej słodyczy, kwaskowatości i aromatu winogrona przydają smakowi tego wina świeżości i miękkości.

Kakheti - naturalne białe wytrawne wino, wytwarzane w Gruzji od 1948 roku. Wino barwy złocisto-burszytowej, o specyficznym owocowym aromacie.

Ereti - naturalne białe wytrawne wino, koloru jasno słomianego, aromat z tonami owocowymi, smak świeży i harmonijny.

Alazańska dolina (białe) - białe półsłodkie wino, charakteryzuje się słomianą barwą, wysokogatunkowym aromatem, miękkim, świeżym, harmonijnym smakiem.

Alzańska dolina (czerwone) - czerwone półsłodkie wino o przyjemnym swieżym bukiecie i aksamitnym, harmonijnym smaku. Produkowane od 1977 roku.

Napareuli - czerwone wino wytrawne o kolorze ciemno granatowym. Posiada delikatny i harmonijny smak oraz bogaty zrównoważony bukiet z tonami śliwki w tle.

Mukuzani - jedno z najlepszych wytrawnych czerwonych win, ciemno granatowej barwy, z mocno zaznaczonym owocowym aromatem i zróżnicowanym bukietem. Posiada miękki, aksamitny smak i pozostawia harmonijny przepiękny posmak. Produkowane od 1888 roku. 

Khvanchkara - perła wśród naturalnych półsłodkich win, duma gruzińskich producentów, wielokrotny zwycięzca międzynarodowych konkursów. Wino o elegenckiej barwie ciemnego rubinu, o silnie rozwiniętym bukiecie i aromacie oraz harmonijnym aksamitnym smaku z tonami malin w tle.